Planujesz podać żurek w chlebie? Sprawdź, co zrobić, by pieczywo nie rozmiękło

Dodano:
Żurek w chlebie Źródło: Shutterstock / zi3000
Żurek w chlebie to najbardziej odświętny sposób podania tej zupy. By jednak pieczywo nie rozmiękło, nim zupa zostanie zjedzona, trzeba je odpowiednio przygotować. Sposób jest bardzo prosty.

Żurek w chlebie podaje się w restauracjach, a także na różnych uroczystościach. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by w ten sposób podać żurek w czasie wielkanocnego śniadania. Jeśli uda wam się zakupić specjalne chlebki, musicie je odpowiednio przygotować. Nie wystarczy bowiem napełnić ich żurkiem, bo wtedy chleb szybko rozmięknie, co może grozić małą katastrofą.

Jaki chleb wybrać do podania żurku?

Chleb na żurek przed świętami można kupić w wielu piekarniach i supermarketach. Najlepiej jest sięgnąć po pieczywo na zakwasie, ale to pieczone na drożdżach też spełni swoją rolę. Warto wybierać chlebki z twardszym spodem, bo takie nie przemiękają zbyt szybko i nie odkształcają się po nalaniu do nich zupy.

Jak przygotować chlebek do żurku?

Z każdego chlebka na żurek należy odkroić czapeczkę. Trzeba ją zachować, bo będzie przykrywką do naszej zupy. Teraz należy wydrążyć środek chlebków, pozostawiając w nich skórkę i 1-1,5 cm warstwę miękiszu. Wydrążony miękisz można pokruszyć, ususzyć w piekarniku i takie panko wykorzystać do panierowania np. kotletów.

Teraz przystąpimy do zabezpieczania chlebków. W tym celu potrzebujemy białek jaj. W zależności od ilości chlebków przydadzą się 2-4 białka. Trzeba je rozmieszać widelcem, tak by zrobiły się bardziej płynne. Potem przy pomocy pędzelka należy posmarować białkiem wnętrze każdego chlebka. Grubszą warstwę białka warto położyć na dno chlebka.

Chlebki posmarowane białkiem oraz czapeczki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy je ok. 10 minut. W tym czasie białko zetnie się we wnętrzu chlebków, co zabezpieczy je przed chłonięciem zupy. Do tak przygotowanych chlebków należy nalać gorący żurek, przykryć chlebową czapeczką i od razu podawać.

Z czym można podać żurek?

Żurek tradycyjnie podaje się z jajkiem i kiełbasą. By nie było problemu z jedzeniem dodatków, wcześniej można je pokroić. Ugotowane na twardo jajka można po obraniu przekroić na pół lub pokroić w ćwiartki. Ładnie też będą wyglądały jajka pokrojone w grube plastry. Jeśli chodzi o białą kiełbasę również można ją pokroić w grubsze talarki.

Do żurku można też dodać zrumienione plasterki wędzonego boczku. Położone na zupie tuż przed podaniem, będą wyglądały bardzo apetycznie, a goście schrupią je ze smakiem.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...